Hogyan legyek jó … ?! Micsoda is? (HU)

A Hogyan legyek jó Nő? sikere után szabadon: Hogyan legyek jó ember?
Hogy mi? Hogy ki? Hogy mi van?

Két hete vagyok itthon. Szám tátva, szemeim dörzsölöm, idegrendszerem még bírja, de már közel a túlcsordulás érzékeny pontja. Bár tudod mit, a két hete itthon vagyok, nem is lényeges. Hiszen ez nem Magyarországról szól, ez nem ország-imázs specifikus. Ez inkább modern-humán-mentális-patológia kutatás. Ha létezne ilyen.

Kapkodom a fejem és mindehol ‘pressure‘ van! Vagyis tudod: nyomás. Legyél bomba nő, de ne legyél rihe,  legyél intelligens, de ne túl intelligens, legyél nőies, de ne túl kirívó, legyél karcsú, de ne túl gebe, legyél vicces, de az se nagyon. Aztán tovább is van még: legyél sikeres, legyél kedves, legyél multitaszking, legyél anya, feleség, barát és barátnő, és legyél businesswomen (vagy celeb). Majd ha a hogyan legyek mindez olvasása, kutatása és realizálása után még van szabad perced, vagy szabad agysejted, akkor jön csak a java: hogyan bánj a férfival, miért nem szeret igazán, miért vagy még mindig szingli, de amúgy miért is szuper szinglinek lenni, teszteld a párkapcsolatod, jósolj magadnak, hogyan neveld a gyereked, majd pedig milyen traumák égtek a sejtjeidbe, amik miatt nem tudsz boldog lenni és ígérem a mai kutatások eredményei alapján van minimum ezer ilyen elégett füstszagú traumád, így mire a végére jutsz már azt is elfelejted ki voltál – csak úgy csattanóként!.Vagy lehet, hogy itt kéne kezdeni és ha ez megvolt, már  nemis akarsz jó nő lenni!

“Erezd el és megkapod!”

“Dolgozz, különben sosem kapod meg!”

“Lazíts és meditálj!”

“Ha megállsz a világ elmegy melletted.”

Istenem, kérlek kapcsold ki a nem csendesedő hangokat.

Megállíthatalanul nehezedik a nyomás. Már görnyedezünk, már kyphosisban szenvedünk. De csak hagyjuk, had jöjjön még…amíg végül össze nem törünk.

A kéretlenül is ránk zúdúló jótanácsok, tesztek, cikkek, videók halmaza nem csupán népbutítást okoznak, és ezzel eltüntetnek  egy-két generációt akiknek még van némi önértékelése (csakúgy maguktól maguknak), hanem egész egyszerűen mentálhigéniás probléma kiváltó tényezőivé válnak. Tudom-tudom, mit is akarok én itt egyedül. Kapcsoljam ki a gépem és kész.

Persze. De segélykiállítást hallathatok még?
Hol vannak a nagyszülők, a szülők, barátok és …. az értékek?  Vagy egyátalán meg tudunk-e élni még napi tanácsok és iránymutatások nélkül? Vagy lassan már arra is van applikáció, hogy mi legyen az első gondolatom? Ups,  erre már tényleg van…

(ezen felbuzdulva gyorsan végigfutottam egy napi aktivitásomat és rá kellett jönnöm, nincs olyan mozdulat, amire ne találnék egy cikket, hogy hogyan is csináljam, hogy jó legyek… Ez most elég ijesztő volt. Még emésztem.)

De vissza az alapgondolathoz:

Miért kell mindenkinek szőkének lenni férfias kocka hassal, hogy like-olják? Miért hiszi mára mindenki, hogy az élet akkor frankó, ha Mercedeszem van? Miért tompultak el az agyak, érzések, zsigeri-ingerek? Miért hajhásszuk a MINDENT és azt is MOST rögtön?

S akkor azok, akik kipipálhatják a Hogyan legyek jó….véghetetlen listáján szereplő ígéretes pontokat, miért is jobbak? Vagy várjunk csak, egyáltalán mi is a cél?! 

Én szeretnék egy olyan kurzust, cikket, videót végre ami arról szól, hogy hogyan legyek jó ember: például, szóljon már valami arról, hogy nem ok kést fogni másra, ha az nem ért együtt velünk, nem köpünk a másik elé egy rágógumit a járdán elsuhanva, ‘éljen a liberális világ’ felkiáltással, nem csak káromkodva lehet gondolatokat közvetíteni, vagy tegyünk végre közzé egy hogyan illesszünk össze egy-két stilisztikailag is helyes mondatot kezdőknek című könyvet, vagy csak úgy mi lenne, ha nem a hülyeség lenne az érték, a cool,  és nem csak azt olvasnánk el, ami szex, drog és és rock and roll és aztán megint csak szex, drog…

Tudom, ezektől még nem lesz valaki jó ember. De talán már jobb lesz annál, mint ami a most hivatalosan befutó tuti,  menő, vagy ultrakirály. Talán emberebb lesz, mint a modern bábember… 

S mielőtt a férfi olvasó hátradölne, hogy ‘na én megmondtam, én zsír vagyok’. Olvassa mindezt újra alaposan helyettesítve az az értelemszerűen cserélendő szavakat, mert a férfi lét sem allűrmentesebb, feléjük sincs kisebb elérendő cél, mint hogy (leg)jobbak legyenek a (leg)jobbak tömegében…

Advertisements

One thought on “Hogyan legyek jó … ?! Micsoda is? (HU)

  1. Pingback: #100HappyDays | The grass is always greener…?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s